Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Cultura

Una escena de caça, amb una trentena de figures humanes, la majoria de les quals arquers, i diversos animals com cabres o un senglar, configuren el nou conjunt d'art rupestre de les Terres de l'Ebre. Està situat al Mas de Barberans, als peus del massís del Port, i des d'aquest dimarts ja és públic per poder-lo visitar. Els especialistes el consideren d'una vàlua "excepcional".

Feia una dècada llarga que la va trobar, però fins fa uns anys no ho va posar en coneixement de les autoritats. Un veí de Santa Bàrbara, Domingo Ribas, va trobar per casualitat mentre caçava a la zona del Cocó de la Gralla, a Mas de Barberans, el que esdevé un nou conjunt de pintures rupestres a l'Ebre. La composen un total de 69 figures, que van ser fetes fa uns 8.000 anys, a l'època final del paleolític o principi del neolític. La singularitat pel fet que representa una escena de caça completa, l'abundància de figures i l'estat de conservació la converteixen en una troballa singular.

Des de fa un any i mig, tècnics del departament d'arqueologia de la Generalitat han estat treballant per netejar les pintures, consolidar el conjunt, eliminar la vegetació de l'espai i aixecar una tanca per preservar-ne la preservació. Tot, amb una discreció absoluta per evitar que cap acció vandàlica les pogués malmetre.

Ara, una vegada finalitzats tots aquests treballs, ja l'han donat a conèixer i a partir d'ara n'afavoriran les visites. El conjunt pictòric es troba al barranc de Montpou, en el terme municipal del Mas de Barberans, en un abric orientat al sud-est d’uns 10 metres de llargada, entre 0,70 i 1 metre de fondària i 1 metre d’alçada. El panell pintat ocupa una franja llarga i estreta d’uns 3 metres de longitud per 0,40 d’amplada, situat a la part més alta de la paret de l’abric.

En total, s’identifiquen 69 figures d’estil llevantí o naturalista: 27 arquers, 4 figures humanes, 2 petjades, 3 cabres, 1 bossa, 3 arcs i fletxes, 1 personatge particular, 1 antropo-zoomorf, 1 senglar, 1 quadrúpede i diversos traços i restes de morfologia indeterminades. D’entre les diferents figures, destaquen dues fileres d’arquers orientats a l’esquerra i a la carrera, així com diversos animals i petjades, que formen una possible escena de cacera. Els arquers porten arcs, fletxes i presenten un abillament variat, plomes i diversos ornaments al llarg del seu cos. El grup d’arquers de la filera superior és el més nombrós, uns 20, i de mida més gran. A la part inferior, sota les cames dels arquers més grans, hi ha un altre grup de 5 arquers més petits. Entre els arquers de la filera superior també s’observa un personatge particular d’aparença mitològica i sobrenatural, amb un gran cap de forma el·lipsoïdal. A la base del panell pintat, hi ha un altre grup de figures amb un arquer orientat a la dreta en posició de disparar un arc, un quadrúpede i una cabra. Al petit sostre de l’abric es documenta una escena de caça amb un arquer, una cabra ferida per una fletxa i traços que podrien representar restes de sang.

El conjunt pictòric, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, amb categoria de zona arqueològica, va ser incorporat al programa Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya atesa la seua singularitat i espectacularitat.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s