Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Cultura

L’última campanya d’excavacions al poblat ibèric del Coll del Moro de Gandesa confirma que es tractava d’un centre de producció artesanal. Entre els elements excavats destaca un edifici amb forma d’absis que a més de bastió defensiu conté el que podria ser un dipòsit. Un anàlisi científic del trull de vi trobat al jaciment confirma el caràcter viticultor del poblat.

Els arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i l’Institut Català d'Arqueologia Clàssica, poden confirmar el caràcter artesanal i manufacturer del poblat ibèric del Coll de Moro de Gandesa.

En la quarta campanya d'excavacions (finançada per la Generalitat), s'han trobat una sèrie d'edificis de planta absidal que a més de funcionar com a bastions defensius eren tallers. Aquestes construccions flanquegen la que fou la porta d'entrada al poblat, seguits d'una muralla que s’estén més enllà de la zona excavada.

“Son uns edificis excepcionals per a l’època que funcionaven com a zones de transformació de productes al soterrani i com a fortificació”, explica Rafel Jornet, codirector de l’excavació. Precisament, en un d'aquests edificis s'ha trobat un dipòsit, una banqueta i u n petit forn.

Alguns dels productes que es treballaven eren les pells i els teixits. Però el què més crida l’atenció és la producció vinícola. Fa dos anys els arqueòlegs van trobar el que seria el trull de vi més antic de Catalunya. Ara ja està confirmat també científicament a partir d’unes mostres enviades a analitzar a un especialista de química orgànica de la UB que ha trobat marcadors de vi.

Ara els arqueòlegs han de protegir el jaciment, en un estat de conservació ja excepcional, fins la propera campanya d'excavacions (aquesta ha durat 3 setmanes). L’Ajuntament de Gandesa, que col·labora en el projecte, ha arrencat el compromís de la Generalitat de declarar prioritàries les excavacions per tal de consolidar el jaciment. 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s