El Govern i Ercros encarrilen la descontaminació del pantà de Flix i el recinte industrial

2018-07-16T17:39:57+00:0013 de juliol de 2018|Societat| |, , , |0 Comentaris

El nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat les obres de descontaminació del pantà de Flix acompanyat de l’alcalde, Marc Mur, i els responsables dels treballs. Calvet ha anunciat que la retirada dels llots tòxics, uns 80.000 tones, començarà a la tardor i acabaran a mitjans del 2019. Un draga succionarà els fangs enlloc de retirar-los amb una pala.

Una de les novetats serà la reclamada instal·lació de sensors que avaluaran la qualitat ambiental de l’aire així com l’aprovació d’incentius econòmics per la implantació de noves industries a Flix, com ara la rebaixa dels cànons que les empreses paguen a l’Agència de Residus de Catalunya i a l’Agència Catalana de l’Aigua.

Els treballs de descontaminació depenen de l’empresa pública Acuamed i estan adjudicats a l’empresa Tragsa. Una comissió d’experts vetllarà per l’acabament correcte i segur de les obres. Acuamed i l’anterior contractista, FCC, estan sent investigats dins d’una trama de corrupció que també afecta la descontaminació de Flix, que ja havien donat per acabada.

“Hem de posar mesures sobre la taula per afavorir la continuïtat de la planta de fosfat bicàlic –l’única factoria productiva que conserva Ercros al complex- i la vinguda de noves activitats”, ha explicat Calvet. “En pocs mesos tindrem les condicions econòmiques, fiscals i físiques per treballar en la reindustrialització”, ha assegurat l’alcalde de Flix, Marc Mur.

Ercros continua la neteja de residus

Al recinte industrial, l’empresa química Ercros assegura que està complint el calendari per desmantellar i netejar algunes instal·lacions. Com antics magatzems i la planta de producció de clor, tancada l’any passat en prohibir-se la utilització del mercuri.

Un 60% del mercuri que s’utilitzava en el procés continua a Flix en un magatzem temporal, a l’espera de ser traslladat a unes instal·lacions especials davant la prohibició de la Unió Europea de continuar usant aquest metall pesant

També treballen en l’extracció de residus líquids que hi ha al subsol amb la construcció de plantes d’extracció de vapors i sondes en el seus terrenys. Ercros també està investigant un dels sis focus de contaminació als exteriors de les seves instal·lacions. Als altres cinc no han trobat residus enterrats.

Periodista.
X
X