Agents del Destacament de Protecció de la Naturalesa (Deprona) de la Guàrdia Civil del Parc Natural del Delta de l’Ebre, en col·laboració amb la Societat de Caçadors de Sant Jaume d’Enveja, durant la segona quinzena del mes de juny, van rescatar un total de 60 polls d’aus aquàtiques de les trampes mortals que són els canals / séquies de reg, construïts amb peces de formigó al Delta.

Al Delta de l’Ebre hi ha una extensa xarxa de canals i séquies, uns de reg i altres de desguàs, entre tots ells aproximadament tenen uns 480-500 km. De longitud. Conduccions que abasteixen i sanegen els camps de cultiu de l’arròs i que s’estenen pels termes municipals d’Amposta, Sant Carles, Sant Jaume, Deltebre, Camarles, l’Ampolla i Aldea.

Cada any coincidint amb l’eclosió dels ous de les aus aquàtiques, entre maig i juny, infinitat de pollets de les espècies d’ànec collverd (Anas platyrhynchos) i polles d’aigua (Gallinula chloropus), entre d’altres,cauen, de manera accidental unes, voluntàriament altres, a l’interior dels canals de reg construïts amb peces de formigó o obra, sent això una trampa mortal per gairebé la totalitat dels espècimens.

A fi de pal·liar aquesta la situació, la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, algunes Societats de Caçadors existents al Delta de l’Ebre i el Parc Natural Delta de l’Ebre, col·laboren uns econòmicament, altres amb mitjans materials, així com personal voluntari per evitar en la mesura possible la mortaldat dels pollastres que es veuen atrapats en les séquies. Per això s’instal·len en aquestes conduccions d’aigua unes rampes construïdes en canyís i taulons de fusta que col·locades de manera estratègica a l’interior i vora de la séquies permetin que les aus puguin sortir-ne.

Agents del Deprona cooperen en les tasques de salvament i rescat d’aquestes espècies, així el passat dia 16 en col·laboració amb personal de la societat de caçadors de Sant Jaume i les seves famílies, sent els nens els principals protagonistes d’aquesta activitat, ja que es desperta i fomenta l’interès per la conservació del medi ambient, en les séquies que condueixen a l’aigua per al cultiu de l’arròs, van descobrir que havien caigut gran quantitat de pollets d’ànecs, ànec collverd.

Amb ajuda d’un salabret dels components del Deprona es van dedicar a extreure els espècimens de la séquia, que posteriorment els van deixar anar en els camps propers d’arròs, evitant amb això la mort segura per falta d’aliment i ser devorats per altres espècies de carronyaires. En total es van extreure de diverses séquies 20 exemplars de l’espècie esmentada.

L’endemà la citada Patrulla i un nodrit grup de nens amb els seus pares van continuar realitzant aquests mateixos comesos, localitzant i extraient dels canals de la bassa de l’Encanyissada, del terme municipal d’Amposta 12 exemplars d’ànec collverd i 25 polles d’aigua.

Els pollets d’aquestes espècies no només poden morir en les sèquies i canals o de fam, sinó que a més tenen com a principals depredadors a el bernat pescaire, garca imperial, esplugabous, martinet ros,  i la gavina.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.