Un projecte europeu analitza la brossa marina del Delta per actuar sobre les activitats humanes que la provoquen

Un altre dels problemes del Delta és la quantitat de brossa que s’acumula a les platjes i espais naturals. Ara, un projecte europeu l’està analitzant amb un doble objectiu: conèixer la composició de les deixalles marines i actuar en les activitats humanes que la produeixen per reduir-les.

El Parc Natural del Delta de l’Ebre és una de les 20 àrees marines protegides de tota la Mediterrània escollides per estudiar com evitar les escombraries, dins del projecte europeu ACT4LITTER.
Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre han realitzat de nou una actuació a la platja del Serrallo de Sant Jaume d’Enveja (Montsià) consistent en mostrejar, classificar i analitzar brossa marina. L’acció forma part del programa “Mes de vigilància de la brossa marina” del projecte ACT4LITTER, que pretén sumar esforços amb diverses àrees marines protegides per lluitar contra la contaminació dels ecosistemes a la Mediterrània. Més enllà de recollir deixalles, es busca conèixer la composició de la brossa per actuar en les activitats humanes que la produeixen.

El passat mes de desembre ja es va analitzar la brossa en aquest mateix espai i en altres 20 punts de la Mediterrània situats a Albània, França, Grècia, Itàlia, Turquia i l’estat Espanyol. En aquell moment es van recollir 22.867 productes, amb una densitat mitjana d’1,2 elements per metre quadrat, xifra considerada relativament alta. A la platja Serrallo la densitat va ser menor, amb 0,03 objectes per metre quadrat, un 82% dels quals, de material plàstic.

La Mediterrània és una de les conques més afectades per la brossa marina a tot el món. Aquestes escombraries representen un problema persistent, amb un impacte negatiu sobre sectors econòmics vitals com ara la pesca, l’aqüicultura, la navegació i el turisme. Però, sobretot, suposa una amenaça sobre les espècies i hàbitats marins i un perill per a la salut de les persones.

Autor:

Periodista.
Escriu un comentari
X
X