Una festa de les matemàtiques. És el que proposen els professors de l’Associació de professors de Matemàtiques de les comarques meridionals. En altres ocasions diversos instituts i escoles del territori ebrenc havien participat en aquest certamen. ‘Fem matemàtiques’ enguany ha realitzat la segona fase del concurs a Móra la Nova i els espais del municipi s’han convertit en l’escenari de diverses activitats. Al concurs hi participen centres de tot Catalunya i a la segona fase ho han fet 119 alumnes de diversos centres acompanyats per un total de 40 professors.

A primera hora del matí, els nois i les noies (52 alumnes de 2n de l’ESO, 44 de 1r de l’ESO i 28 de 6è curs) s’han trobat al pavelló firal moranovenc per fer una prova ràpida matemàtica per equips, per després desplaçar-se a diferents espais del municipi per fer una prova pràctica, constatant que “les matemàtiques formen part de la nostra vida, les trobem arreu”, diu el director del 3 d’Abril, Miquel Abella, per a qui a l’activitat d’avui “no hi ha vencedors i vençuts sinó una cursa de fons i un treball en equip, ja que l’èxit i el premi depenen del treball conjunt”. Aquest és l’aprenentatge que s’enduen els participants.

Tots ells han fet també una prova individual, en una jornada que ha propiciat el contacte i l’inici d’algunes amistats entre els nois i les noies d’arreu del territori i també ha inclòs un dinar a pavelló i l’espectacle “M’agrada fer-me preguntes”, a càrrec del professor José Rey, membre del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA).

Premis i passi per a la fase final a Lleida

Les proves d’avui han premiat els resultats dels alumnes per categories: 6è, 1r i 2n, i per cada una de les proves: ràpida i cas pràctic. Els guanyadors han anat pujant a l’escenari del Casal Municipal, on la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, i l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, els han lliurat uns obsequis, entre els quals un diploma, una calculadora i una samarreta. Carim ha felicitat als organitzadors d’aquest concurs per la iniciativa i als alumnes participants pel seu treball en equip, animant-los a tornar a la Ribera per descobrir les moltes possibilitats que es poden fer a la comarca, com les activitats al riu.

Tots els guanyadors, així com i la resta de participants d’avui havien prèviament passat una primera fase als seus centres educatius, resultant seleccionats d’entre 20.000 estudiants inscrits arreu del país. Les proves d’avui a Móra s’han repetit en altres quatre emplaçaments del país: l’institut de La Bisbal d’Empordà pels alumnes gironins; l’institut de Pineda de Mar i l’escola Virolai de Barcelona, pels barcelonins; i l’escola Joc de la Bola a Lleida. Els classificats d’avui es trobaran el 5 de maig a Lleida, en la final del concurs nacional, i els seus guanyadors de 6è i 2n de l’ESO podran participar a l’Olimpíada Matemàtica que s’organitza en l’àmbit estatal.

Una gran experiència amb valor afegit

Els professors de matemàtiques destaquen la gran experiència que suposa pels alumnes prendre part en aquest concurs: “Quan ens equivoquem, també aprenem, a l’escola i a la vida”. Tots els participants lluïen unes polseres amb una sèrie de valors que els professors volen transmetre als seus alumes: “Optimisme, creativitat, motivació, innovació, imaginació, compromís, m’agrada i emoció”. “Ens ho hem passat molt bé i hem fet molts amics, és molt més divertit aprendre així. Ho tornaríem a repetir”, deien un grup d’alumnes dels centres Marta Mata i Jaume I de Salou a la sortida del Casal.

I és que aquest concurs matemàtic “ajuda moltíssim a motivar a l’alumnat en la mesura que està integrat en l’activitat lectiva de l’assignatura, no com a activitat paral·lela. Fem partícips a tots els alumnes de la classe, no només als que avui estan aquí sinó als seus companys, que també van prendre part a la fase inicial que es va fer al centre”, diu Antoni Vila, professor de Matemàtiques de l’Institut Gabriel Ferraté de Reus, impulsor d’aquest concurs fa 25 anys, per al qual els presents han dedicat un fort aplaudiment.