Més hectàrees afectades de caragol maçana al marge dret i novetats en la lluita

2018-03-04T20:25:15+00:00 31 de gener de 2018|Economia| , , , , |Tags: |0 Comentaris

120 hectàrees ja hi ha afectades de caragol maçana al marge dret del riu. És inevitable, tenint en compte la greu afectació al marge esquerra. A l’hivern, els arrossars descansen però l’activitat no s’atura. Temps per preparar la campanya i, també, la lluita contra una de les principals amenaces de la producció de l’arròs al Delta. La campanya arribarà amb novetats. 

Al marge dret, s’abandona el guaret -tècnica per la qual la terra es deixa sense sembrar o cultivar per deixar-la recuperar-. “Per falta de pressupost no es podrà fer”, assegura el responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos (UP), Rafel Verdiell. S’apostarà per tractament intensius, amb cianamida càlcica. “Se soltarà l’aigua, el pagès pagarà la cianamida càlcica -que mata un tant per cent de caragol-, se sembrarà i, en un mes, el Departament d’Agricultura pagarà el tractament amb saponina. Acabada la collita, pagarà un segon tractament amb saponina”, explica Verdiell, apuntant que caldrà més control en l’ús de l’aigua. “Podrem entrar aigua als camps però no llançar-la. En cas d’una emergència, caldrà l’autorització prèvia del Departament”. 

Més ajuts i sectorització a l’esquerra 

També novetats a l’hemidelta esquerra. Augmenta la subvenció a les saponines. Fins ara, els ajuts per comprar aquest plaguicida eren del 25%, una quarta part. Enguany, seran del 33%, és a dir, una tercera part. Un descompte que s’aplicarà directament al preu del producte. En aquesta línia, es tornarà a demanar l’adequació del mòdul de l’IRPF per als arrossaires, que passarà del 0,37 al 0,13, amb la voluntat també d’alleugerir l’augment dels costos de producció que està comportant la convivència amb l’espècie invasora. 

De la seva banda, els regants continuen apostant per la sectorització, és a dir, l’aïllament dels sectors de la xarxa de desaigües que han estat desinfectats. Enguany, s’actuarà a l’entorn de la llacuna del Canal Vell / Bassa de l’Estrella. “Tenim aprovats dos sistemes de bombeig. Controlaran en un sector determinat tots els nivells d’aigua i neteja per erradicar el caragol”, explica el president de la Junta de Govern del Sindicat de Regs de la Comunitat de l’esquerra, Francesc Casanova. 

L’acció té una doble missió: de control i ambiental, ja que s’aconseguirà una major circulació de l’aigua, regenerada. Precisament, el pla de lluita per combatre el caragol maçana, que preveu 5 milions d’euros des del 2015 al 2020, contempla també aquesta i altres mesures ambientals. Als dos hemideltes, enguany també s’han tornat a tractar els desguassos amb aigua de mar.

Paral·lelament al pla de lluita que l’administració, arrossaires, regants i entitats ecologistes implementen d’acord a un pressupost ajustat, continua la investigació. El sector confia en la sembra en sec però també en la lluita biològica per frenar la plaga o, si més no, conviure-hi per assegurar la viabilitat de seguir produint arròs al Delta. També reclamen més finançament. 

Precisament, una jornada organitzada pel Departament d’Agricultura aborda aquest dijous a Amposta els estudis i assajos realitzats amb productes fitosanitaris, mètodes i sistemes de lluita contra l’espècie invasora.

Comentaris
X
X