Aprovat el pressupost de l’Ajuntament d’Amposta sense el suport de l’oposició

2018-03-01T07:07:07+00:00 29 de desembre de 2017|Política| ,|Tags: , , |0 Comentaris

Diferents arguments per no donar suport a l’equip de govern. El principal grup a l’oposició va recordar que, ara fa un any, van reclamar un pla de xoc per millorar la neteja dels carrers, no augmentar la despesa en personal i més esforços per facilitar la implantació de negocis. Dotze mesos després, pel grup de CiU, tot segueix igual. “No ha passat cap de les tres coses”, va  assegurar la portaveu, Isabel Ferré, tot reclamant que es reforcés l’àrea d’Amposta Empresa.

També va per aquí el regidor Germán Ciscar, el més crític. Va apuntar aspectes com el fet que els incentius a la contractació no hagin funcionat i encara no s’hagin modificat les bases per fer-los més atractius a les empreses i per fer-ne més difusió. “La màxima preocupació de les persones és la feina”, va dir Ciscar, “i no fan prou per atraure indústria”. Ciscar també va retraure, entre d’altres coses, la manca d’una partida concreta per a la reutilització de llibres o el fet que “no hi haja un projecte de futur per a la ciutat”.

En l’any que s’estrenaran pressupostos participatius, el PSC va lamentar que en la configuració dels comptes no s’hagués tingut més en compte els grups de l’oposició. També reclama una rebaixa més gran de l’Impost de Béns Immobles (IBI). “Està legitimat per la majoria absoluta, però li vam demanar que treballés com si no la tingués i no ho han fet”, va dir Miró.

La regidora no adscrita, Rosita Pertegaz, va argumentar la seua abstenció assenyalant la inclusió de la partida per redactar el procés de participació ciutadana per a realitzar els pressupostos participatius i demanant, a la vegada, que es pugui fer un procés via electrònica “perquè pugui participar més gent” i que es tinguin en compte també les associacions de veïns.

Per la seua banda, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va defensar els comptes recordant que “s’han tancat uns pressupostos que rebaixen la pressió fiscal sobre la ciutadania i mantenen totes les ajudes a tots els àmbits de la societat”. Tomàs també va assenyalar que “fem tot el que està a les nostres mans per atraure ocupació, no ens mantenim passius davant la situació econòmica i fem polítiques per atraure empreses encara que no sigui de la nostra competència; polítiques que són de llarga durada”.

També va defensar el pla d’inversions quadriennal que s’adjunta al pressupost i que “mostra la visió a futur que té l’equip de govern”, responent a les crítiques de Ciscar sobre manca d’accions a llarg termini. Tant el grup de CiU com Ciscar van acusar l’equip de govern d’haver fet uns pressupostos “calcats” als d’enguany.

En aquesta línia, Tomàs va aprofitar la resposta al grup de CiU per anunciar que el nou contracte de la neteja dels carrers es licitarà a principis de l’any nou i que s’està treballant amb Pimec en un pla de dinamització dels polígons industrials d’Amposta i el desplegament de la fibra òptica.

Grans xifres

Els pressupostos són un 3,26% inferiors als previstos per al 2017, situant l’endeutament en el 48%, un 17% menys del que hi havia al 2015 quan Esquerra va accedir a l’alcaldia. “Aquesta rebaixa es deu a la baixada de prop d’un milió d’euros d’ingressos per la reducció de la pressió fiscal”, explica l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, tot recordant que hi hagut rebaixes en diferents impostos com l’IBI (del 10%), de l’impost de vehicles (del 10% en camions i del 5 en turismes) i de la plusvàlua. “Malgrat la rebaixa del pressupost, hem mantingut totes les ajudes”, afegeix l’alcalde. Va destacar les beques a l’estudi (50.000 euros), els convenis amb entitats culturals (166.000 euros), les subvencions d’Ensenyament (40.000 euros) i a entitats esportives (225.000), els ajuts a la rehabilitació d’habitatges (50.000), d’urgència social (35.000) i al comerç (50.000), el Pla de suport a les famílies (102.000) i la subvenció al Museu Terres de l’Ebre per a l’inici de la recerca arqueològica de la Torre de la Carrova (126.000 euros).

A més, l’alcalde també destaca les subvencions a entitats per a fer inversions finalistes com els 6.000 euros perquè el Club de Pesca faci el dragat del canal navegable; els 25.000 euros per al Club Esportiu per a implementar un projecte d’eficiència energètica de les seves instal·lacions; els 10.000 euros perquè APASA arrangi els WC o els 15.000 euros per a la Fila i els 15.000 per a la Lira per a invertir en la millora del seu patrimoni.

Les inversions previstes al pressupost sumen més de 500.000 euros i preveuen les actuacions del Pla de Foment Territorial del Turisme (467.000 euros), la instal·lació de càmares de control d’accés a la plaça del Mercat i al carrer Major (18.000), la instal·lació d’alarmes a les llars d’infants (12.000), material tècnic inventariable per a l’àrea d’Esports (8.798,06) o l’adequació de l’antiga oficina de turisme (60.000) per l’associació d’Amics del Camí de Sant Jaume.

“Malgrat que aquestes són les inversions vinculades al pressupost municipal per al 2018, com hem fet durant tot el mandat i seguint el pla quadriennal d’inversions que incloem fora de pressupost, el 2018 farem altres inversions que finançarem amb préstec o a través del romanent de tresoreria”, afegeix l’alcalde. Les principals són el nou pavelló poliesportiu, el local per a les mestresses de casa, el nou casal de la gent gran o la recuperació de l’edifici del Sindicat.

Pressupostos participatius

Els comptes per al 2018 també inclouen una partida de 9.000 euros per a la redacció del procés de participació ciutadana per escollir inversions. “Des d’Intervenció no ens permeten incloure 150.000 euros a la partida d’inversió sense un projecte concret, per això decidim posar aquesta partida perquè es dissenyi el procés participatiu i 150.000 euros de préstec els destinarem a les actuacions que esculli la ciutadania”, explica Tomàs.


https://www.youtube.com/watch?v=lrVpqgaZauU&t=3s

Comentaris
X
X