Els científics avalen que les captures de tonyina roja es poden incrementar fins a les 36.000 tones en tres anys

2018-03-04T18:15:02+00:00 19 d'octubre de 2017|Economia| , |Tags: |0 Comentaris
Els científics donen per acabada la sobreexplotació de l’estoc d’aquesta espècie a l’Atlàntic i el Mediterrani i defensen que ha arribat el moment de passar del pla de reestructuració, que va començar el 2006, a un pla de gestió. El grup tonyinaire Balfegó, de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), el més important de Catalunya, dona suport a aquestes recomanacions i reclama un futur pla de gestió amb més mesures de control per evitar el frau en tota la cadena comercial de la tonyina roja, des de la pesca al comerç il·legal. La reunió on es decidirà el nou repartiment de quotes per als propers tres anys, fins al 2020, se celebrarà a la ciutat de Marràqueix (Marroc), entre el 14 i 22 de novembre.
Segons els científics, un cop revisats tots els estudis propis, els que han fet els governs, les associacions ambientalistes i les flotes pesqueres, l’estoc de tonyina roja a l’Atlàntic i el Mediterrani està prou recuperat per poder augmentar les quotes de pesca fins a les 36.000 tones en tres anys. Serien 12.000 tones més que les autoritzades aquest 2017. 

El grup tonyinaire Balfegó, el més important de Catalunya, ho avala i assenyala que el TAC podria augmentar, fins i tot, a les 38.000 tones, depenent de l’estat de la biomassa reproductora d’aquesta espècie de túnids. Juan Serrano, director general del Grup Balfegó, ha proposat que atenent a les dades científiques, l’ICCAT hauria de donar una empenta improtant a les quotes de la pesqueria de cara l’any que ve. “Toca donar un impuls fort i posar el 2018 en 30.000 tones i anar pujant. El gran pas cal donar-lo aquest any i després posar 2.000 o 3.000 tones més fins a 2020”, ha defensat Serrano. 

Una caiguda de preus positiva amb més pesca

El director general de Balfegó ha apuntat que una altra repercussió important i positiva de l’augment de les quotes de pesca de tonyina roja és que els preus començarien a baixar si s’incrementa l’oferta i tenint en compte que cada vegada hi ha més demanda. El consumidor tindria “més accés” a un producte que ara mateix es ven a preus molt elevats. Amb un cost més assequible, es reduiria també la pesca o la venda fraudulenta. El director del grup tonyinaire ha defensat que per pocs diners de diferència, la gent optarà sempre per comprar tonyina roja legal, enlloc de tonyina roja il·legal o altres túnids més barats com el d’aleta groga o el d’ulls grossos. 

Gestió controlada

“La gran fita no és augmentar les captures sinó haver recuperat l’espècie. No es pot posar en dubte que sabem gestionar bé les espècies quan ens ho proposem”, ha defensat Juan Serrano. “Hem de gestionar aquesta pesqueria de la manera més eficient possible, com hem fet sempre. No ens espanta”, ha afegit.

El grup tonyinaire de l’Ametlla de Mar també reclama que el pla de gestió ha d’incorporar el 90% de les mesures de control que s’han aplicat durant el pla de recuperació. El director general de Balfegó ha reclamat, entre altres, que es mantingui la presència d’observadors a les piscines i a les embarcacions de pesca, que segueixin els controls de les administracions als ports i que s’eviti pescar tonyines immadures. “Les grans mesures de control del pla de recuperació han de seguir en el pla de gestió”, ha defensat Serrano però ja ha avançat que hi haurà altres mesures, com els temps de les vedes pels quals demanaran una ampliació. Balfegó vol ampliar el temps de pesca de 30 dies a 60 dies per poder sortir al mar “menys estressats” i gestionar-se amb més tranquil·litat. “Com més pesca puguem fer millor però que cada empresa l’aprengui a gestionar en funció dels seus costos i mercats”, ha dit Serrano. 

 

Comentaris
X
X