‘Marea Blanca Terres de l’Ebre’, contrària a crear l’empresa pública anunciada pel conseller Comín

2018-03-04T20:27:39+00:00 9 de juliol de 2017|Societat| |0 Comentaris
Asseguren que es parla d’empresa pública però que en el fons es tracta d’una privatització ja que consideren que si realment es vulgués fer una gestió pública es faria servir l’Institut Català de la Salut. Aquest moviment social va nàixer l’any 2012 i és present arreu de l’Estat espanyol. Està format essencialment per professionals de la sanitat que han fet diverses manifestacions amb bata blanca, el seu símbol per demanar una sanitat pública real. Les Terres de l’Ebre tenen una agrupació pròpia de ‘Marea Blanca’ que es va presentar el maig passat a Tortosa. Està liderada per la infermera Lola Santacatalina, que n’és la portaveu, i compta amb el suport de sindicats, partits polítics i ciutadans a títol individual. Aquest és el comunicat que han fet arribar als mitjans de comunicació:
 
A L’Ebre sempre li toca rebre

Fa mesos que sentim la cantarella de que es crearà una xarxa hospitalària que millorarà l’atenció sanitària de la gent de les Terres de l’Ebre. Fa mesos que eludeixen la paraula consorci i privatització i la substitueixen per pública, que és més agraïda i tothom l’entén com una cosa bona.I fa mesos que sospitem que hi ha gat amagat. Perquè esta xarxa estarà formada pels 5 hospitals de les Terres de l’Ebre -l’hospital comarcal de Móra d’Ebre, l’hospital comarcal d’Amposta, l’hospital sociosanitari de la Sta. Creu, la Clínica Terres de l’Ebre i l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta- i cada hospital té una gestió diferent. I aquí és on volem incidir, en el tema de la gestió.

Ara s’acaba la concessió a Sagessa de la gestió de l’hospital de Móra d’Ebre i és prioritari buscar un nou gestor. No cal recordar tot el que ha comportat el model Sagessa en quant a desviament de fons, corrupció o portes giratòries; afegirem “presumptes” per ser més exactes. Ha quedat clar que este model no ha funcionat. I ara, com abanderats de com volem que sigui la sanitat de la nova Catalunya, a les Terres de l’Ebre se’ns anuncia la creació d’una empresa gestora de la sanitat. Es dirà Salut Terres de l’Ebre i serà 100% pública (santa paraula!).

Segons el conseller Antoni Comín, “és un primer pas, d’un camí més llarg, per un canvi de model a efectes nacionals». «A les Terres de l’Ebre iniciem una transformació sobre com volem gestionar el sistema sanitari» Està clar cap a quina transformació anem. Totes les empreses (ens instrumentals) creades pel CatSalut (IDI, ICO, GIPSS, IAS,… i ara Salut Terres de l’Ebre) són empreses públiques, no hi ha cap dubte, però de dret mercantil (privat), és a dir, amb molt menys control de que els diners invertits en salut arribin a la seva finalitat, la salut de la població. És el que diem empreses de gestió indirecta, participades majoritàriament per la Generalitat (titularitat pública) però que venen els seus serveis al CatSalut sota el que podria ser considerat un règim de mercat.

Hi ha un altra empresa que sí que està sotmesa a un control exhaustiu, l’Institut Català de la Salut (ICS), de gestió directa, és a dir, depenent directament del Departament de Salut, de la Generalitat. Per què, doncs, no s’opta per esta empresa (ICS) per a gestionar l’hospital de Móra d’Ebre? Per què es crea una empresa nova quan ja en tenim una que podria fer-ho? Perquè en realitat la transformació anunciada i preparada des de fa anys equival a la privatització (és que el pastís de la sanitat és molt golós, mou molts diners). Privatització, paraula que no agrada gens però que li escau a la perfecció.

Veiem sinó les crítiques a l’avantprojecte de llei de fórmules de gestió, que està en debat parlamentari i que deixa la porta oberta a l’entrada d’entitats privades. I per què este interès en donar la gestió a estos ens instrumentals creats o inclús a un tercer extern? Per eludir el dèficit públic. És a dir, perquè el deute de la sanitat no pugui ser comptabilitzat amb el deute de la Generalitat. Així poden gestionar com vulguin, contractar els directius al preu que vulguin, desviar els fons que vulguin, que no es veurà reflectit en els comptes de la Generalitat.

Ara bé, si l’empresa té pèrdues pot posar en perill la salut de les persones, llavors és lògic pensar que en aquest supòsit la Generalitat intervindrà ràpidament el servei i adoptarà les mesures oportunes per tal d’evitar les conseqüències que es puguin derivar de les retallades en el servei. Lo que equival a privatitzar els guanys i socialitzar les pèrdues. Ja n’estem familiaritzats la gent de l’Ebre. I què passarà amb l’únic hospital de gestió directa, el Verge de la Cinta, hospital de referència a les Terres de l’Ebre? Com s’interconnectarà amb l’empresa Salut TE?

No volen sentir parlar de la paraula consorci perquè ja té mala fama, i per això li diran conveni. I fins aquí la informació donada. Parlar massa els pot portar protestes socials i no convenen ara per ara. Totes les retallades sofertes i que no han estat encara revertides -el 5% de la plantilla, 2 plantes tancades cada estiu, quiròfans tancats cada estiu, retribucions dels professionals, contractacions precàries i un llarg etcètera- es veu que són causa dels pressupostos, però no dels d’aquí, sinó dels de Madrid. Lluny queda el record del 3%, del cas Palau, del cas tal o del cas qual. Quants diners perduts per les butxaques d’algú, que podien haver estat destinats a la sanitat… Quin model de gestió sanitària volem per a les generacions futures? Després volen que creguem que l’ICS és poc eficient, que lo privat funciona millor. Pos no (per utilitzar una expressió ben ebrenca), lo privat està per guanyar diners, sinó per què s’hi posa?

 

Comentaris
X
X