El millor art digital i d’avantguarda, present a la sisena edició d’Eufònic

2018-03-04T20:27:39+00:00 7 de juliol de 2017|Cultura| ,,|0 Comentaris

La cordovesa Lola Guerrera serà l’encarregada de donar el tret de sortida el 18 d’agost a les instal·lacions d’Eufònic amb la seva peça Lo vulnerable”que es presentarà al Centre d’Art Lo Pati. Una investigació sobre la condició d’allò efímer amb escultures fetes a partir de materials naturals trobats a les Terres de l’Ebre. L’endemà, el polifacètic Robert Lippok, un dels artistes més influents de la música electrònica, fundador dels mítics To Rococo Rot, presentarà, en la seva faceta més artística, la instal·lació sonora What is dance? al monumental castell de Miravet. Una instal·lació amb una màquina de música de la seva pròpia creació feta amb peces de fusta, címbals i capes de plàstic muntat sobre rotors que interpreta tres coreografies predefinides basades en l’òpera de Henry Purcell “The Fairy Queen”.

Entre el 31 d’agost i el 3 de setembre Eufònic fa eclosió en tres dies de música i art a Sant Carles de la Ràpita i Amposta per on passaran una quarantena d’artistes que combinen la música experimental i d’avantguarda, els sons urbans més nous, la neoclàssica, l’ambient i l’electrònica de darrera fornada i uns quants noms inclassificables i al marge de qualsevol regla. Cal destacar la presència de dos històrics – per diferents raons – de l’electrònica contemporània. D’una banda, Bola (membre de Gescom, el grup que compartia amb Autechre) actuarà per primer cop a Espanya presentant el seu primer disc en deu anys, D.E.G, una obra mestra de la IDM d’una complexitat mil·limètrica i gran calat emocional. D’altra banda, el català Undo presentarà per primer cop en directe el seu darrer disc Disconnected, elegant tractat de música electrònica capaç de generar mil emocions a la pista de ball.

Desde Londres arriba la poetesa i música zimbabuesa Farai, una força de la natura, que combina post-punk, recitat furiós i electrònica i que serà sens dubte una de les sensacions del festival, amb el permís de Somadamantina, una de les reines del trap més feminista, amb una presència escènica poderosa i unes lletres ben esmolades. I si parlem de dones fortes no ens podem oblidar de Lidia Damunt i el seu punk-folk infecciós i enèrgic ni d’Anímic, que en la seva darrera reencarnació (més electrònica que mai), es deixen pilotar per la força de la seva cantant Louise Sansom, un terratrèmol en contínua erupció. 

Completa aquesta primera entrega d’artistes que passaran per Eufònic 2017 un dels nous revulsius de l’electrònica espanyola, l’asturià Skygaze i la seva proposta d’electrònica d’arrel hip-hop i carregada d’influències jazzístiques; la personalísima proposta de Marina Herlop, pianista fora de norma i primer fitxatge del segell Instrumental Records de James Rhodes; Los Voluble amb bulos.net que desenvoluparan un taller entorn el flamenc i la reivindicació política de la culturapopular, els resultats del qual poden ser una autèntica sorpresa; i finalment, el noruec Marius Watz, un dels visualistes més reconeguts del món pel seu treball en l’art generatiu  i que estarà impartint una masterclass adreçada a artistes interessats en el codi, la forma i l’estètica digital.

En aquesta nova edició, a la convocatòria internacional de residències artístiques convocada conjuntament amb el Centre d’Art Lo Pati, s’afegeix la convocatòria 3angled, a tres bandes amb el centre de producció teatral i artístic Humain Trop Humain – CDN Montpeller i el Centre d’Art Contemporani Addaya de Mallorca amb la col·laboració de l’Euroregió Mediterrània Pirineus. Els artistes seleccionats són la parella creativa Varvara & Mar que desenvoluparan el seu projecte Super-documentation, una proposta basada en hiper-documentar i enregistrar totes les dades generades pels artistes durant el període de les tres residències, fent servir tot tipus d’artefactes, wereables i dispositius mòbils. El resultat de la primera fase del seu treball es podrà veure dins Eufònic 2017, per ser presentada en les següents fases del seu work inprogress als centres esmentats. 

La resta d’artistes que conformen la programació d’Eufònic 2017 així com el celebrat i ja tradicional fi de festa al Xiringuito de la Costa s’anunciarà properament.

Comentaris
X
X