El ‘Projecte Home’ atén 50 persones des de la seva creació a finals de 2015

2018-03-04T21:45:43+00:00 19 de maig de 2017|Societat| ,,|0 Comentaris

Més atenció i un millor seguiment dels casos

Es fa atenció a aquelles persones que disposen de menys recursos econòmics, amb una sèrie de línies d’actuació entre les quals hi ha l’orientació i diagnòstic tant per adults com adolescents, el tractament ambulatori, l’assessorament a familiars o la derivació a altres programes de tractament.

Amb l’objectiu de donar resposta a les creixents demandes d’ajuda i la voluntat d’augmentar la periodicitat del tractament, Projecte Home ha ampliat recentment els horaris d’atenció del servei. Un canvi que permetrà augmentar també les accions de prevenció de drogues en centres educatius.

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha agraït la feina desenvolupada pels especialistes de Projecte Home des de la seva implantació al municipi, a final de 2015, i ha dit que “és un nou exemple de col·laboració público-privada que genera molt de valor per a la societat. El nostre país destaca, entre moltes coses, per tenir una xarxa d’ong molt potent que treballa colze a colze amb l’administració pública, i això ha acabat esdevenint un model d’èxit.”

El director del Projecte Home a Catalunya, Oriol Esculies, ha agraït el suport de l’Ajuntament i de l’Obra Social “la Caixa” per fer possible un servei amb un volum de visites que es preveu duplicar a un any vista. Finalment, la representant de la Fundació Bancària “la Caixa”, Joana Prats, ha volgut destacar la labor que fa aquesta ong amb pacients i les seves famílies, que ha qualificat d’”impagable”.

https://www.youtube.com/watch?v=EaXk1xxh5tE

Homes i dones de 30 a 45 anys i sense feina, el perfil majoritari

Des de la seva creació a finals de 2015, el servei ha atès a 50 persones amb addiccions i als seus familiars, que també prenen part en el procés de tractament. De les persones usuàries, el 65% són homes i el 35% són dones, mentre que la mitjana d’edat és de 36 anys. De fet, el perfil tipus és el d’una persona entre 30 i 45 anys i sense feina, en situació d’exclusió social.

La cocaïna i l’alcohol són les substàncies que provoquen més demandes d’ajuda. Concretament, el 43% de les persones ateses té la cocaïna com a substància principal de consum, mentre que un 32% ha rebut tractament per consum problemàtic d’alcohol. El cànnabis, amb un 14%; les ludopaties, amb un 7%; i l’heroïna, amb un 4%, són les drogues i conductes addictives causants de la resta de demandes d’ajuda. D’altra banda, una de cada cinc persones ateses pateix patologia dual, és a dir, un trastorn mental paral·lel a l’addicció.

Pel que fa a la procedència dels usuaris, en el primer any i mig d’existència s’ha atès una majoria de persones residents a la ciutat de Tortosa però també d’altres municipis com ara Deltebre, Amposta, Gandesa, Sant Carles de la Ràpita o Roquetes, entre d’altres.

https://www.youtube.com/watch?v=jOmPCdobU5o

Accions de prevenció i formació

A més dels programes de tractament, també s’han dut a terme xerrades de prevenció en centres educatius de diversos municipis i activitats de formació de professionals. Enguany es reforçaran les accions preventives per potenciar les actituds crítiques davant el consum abusiu de drogues, especialment entre els adolescents i joves.

D’altra banda, el passat novembre Projecte Home Catalunya va rebre el XI Premi Solidaritat de part del Consell Comarcal del Baix Ebre en reconeixement a la tasca desenvolupada en aquest inici a les Terres de l’Ebre.

Amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”

L’obertura i el creixement del Servei d’Addiccions a les Terres de l’Ebre és possible gràcies al suport de l’Obra Social ”la Caixa”, amb qui Projecte Home té un conveni en favor del desplegament dels serveis d’atenció de les addiccions arreu del territori català. El servei compta també amb l’ajuda de l’Ajuntament de Tortosa, que proporciona gratuïtament l’espai al Centre Cívic Ferreries.

Projecte Home Catalunya (www.projectehome.cat) és una ONG catalana creada el 1995 pel tractament, la prevenció i la sensibilització de les drogodependències i d’altres conductes addictives. En aquest temps, ha atès més de 20.000 persones amb problemes de drogues. Exerceix com a ONG de caràcter consultiu especial davant el Consell Econòmic i Social de Nacions Unides. 

Comentaris
X
X