La Plataforma del Sénia exigeix compromís per segellar els pous del Castor i desmantellar la plataforma

2018-03-04T23:14:19+00:00 10 de maig de 2017|Societat| , , , |Tags: |0 Comentaris
Denuncien que la indefinició mostrada sobre el desmantellament de les instal·lacions pel ministre d’Energia, Álvaro Nadal, podria respondre a la voluntat de continuar compensant Enagás amb el manteniment del projecte o, fins i tot, deixar la porta oberta a injectar gas en el futur en unes altres condicions. El moviment social ha lamentat que els informes de MIT i Harvard exonerin la concessionària i el govern espanyol per la suposada impossibilitat de preveure la crisi sísmica causada per les injeccions. Reclamen que es depurin responsabilitats -tècniques, polítiques i econòmiques-, es desmantellin les instal·lacions i es compensi els afectats.

“Si bé el ministre ha dit una i altra vegada que no es tornarà a obrir, hem après de l’administració de l’Estat que on canten papers callen barbes. Qui ens diu que en un futur no es reconsideri la posició del govern espanyol i s’injecti poc a poc? Qui ens assegura que no tornarà a passar?”, ha inquirit la portaveu de la Plataforma del Sénia, Cristina Reverter. No és cap temor infundat. Recorda que el mateix informe nord-americà fa recomanacions en previsió que el govern espanyol vulgui optar per injectar gas al magatzem submarí. Una porta oberta que les declaracions del ministre sobre globus inflats i perills inconcrets per demorar el desmantellament, no acaba de tancar. Al contrari. A diferència de la pressa amb la qual es va aprovar la indemnització, recorden , no existeix cap decret ni resolució certificant aquesta voluntat. “Volem una ordre expressa de clausura i segellament dels pous”, ha insistit Reverter, que també reclama un calendari per al desmantellament, tant de les instal·lacions marina i terrestre com del gasoducte de connexió amb la xarxa anul·lat pel Tribunal Suprem.

És per això que el moviment social que des de fa gairebé deu anys s’oposa al projecte Castor té clara la necessitat de “segellar” els pous que comuniquen la plataforma marina amb l’estructura geològica subterrània, com a garantia que s’inutilitzarà definitivament el projecte. Recorden que el gas matalàs ni es pot ni s’ha d’extreure del magatzem, tal i com hauria suggerit el ministre amb l’eufemisme dels perills que suposaria “desinflar el globus”. “Tapem els forats dels pous i fem els estudis necessaris per desmantellar després”, ha reclamat el també portaveu Evelio Monfort. Una solució, recorda, que difícilment resultaria més costosa que procedir al segellament immediat. “Quan el ministre diu que no podem tocar res, ni la planta marina ni la terrestre, que gestiona Enagás cobrant 15,72 milions a l’any –només dos milions menys que el costa mantenir en funcionament el magatzem submarí de Gaviota, a Euskadi-. Blanc i en ampolla”, afegeix.

Creuen que, en el cas que el govern espanyol decidís reobrir-la en el futur, com no descarten els informes, seria el mateix gestor tècnic del sistema gasista, qui en podria treure profit. “Pensem que és una compensació a Enagás pels serveis prestats a Enagás”, subratlla Monfort, tot recordant que va ser l’empresa a qui el govern espanyol va encarregar la hibernació del projecte i l’operació financera per pagar la indemnització de 1.350 milions d’euros a Escal UGS arran la seva renúncia. Uns diners, denuncien, que no apareixen reflectits en els seus balanços.

https://www.youtube.com/watch?v=uIZJqqgNKHM

Els geòlegs també volen segellar el Castor

Tècnics i experts de casa nostra també opten per segellar el magatzem de gas com a solució més viable. Hem parlat amb Álvaro Arasa, doctor en ciències geològiques i membre del Grup EbreRecerca. Establerta la relació entre la injecció del gas i els sismes del 2013, Arasa, però, considera ‘exagerat’ el punt de l’informe del MIT i la Universitat de Harvard que alerta de possibles terratrèmols propers als 7 graus de magnitud. El geòleg ebrenc apunta que s’hauria d’optar per desmantellar el Castor tenint en compte el cost i el manteniment que està generant a la butxaca dels ciutadans.

https://www.youtube.com/watch?v=U9lvL7QiZq0

 

 

Comentaris
X
X