La Passió de Vilalba retrata el vessant més social i feminista de la història de Jesús

2018-03-04T22:30:23+00:00 12 d'abril de 2017|Cultura| ,|0 Comentaris

Tal i com es va anunciar durant la presentació de la temporada el mes de gener passat, el cartell 2017 està dedicat als més necessitats, posant l’accent a la solidaritat humana per a fer un món millor. La imatge que hi apareix correspon a una instantània de l’Últim Sopar, considerat una reunió d’amics i amigues on es comparteix el que és té a l’abast mentre es conversa sobre la situació social i política del moment, i va acompanyada del lema “Si ens conforméssim amb el necessari en tindríem prou per a tots”, amb la que es vol transmetre la necessitat d’obrir fronteres, acollir als oprimits i fer justícia.

Un dels trets més característics de la Passió de Vilalba és l’adaptació del diàleg al moment actual, tot modificant part dels textos en les escenes de l’Últim Sopar i el Judici; fet li aporta una gran càrrega social i fa que sigui una passió viva. A més, des del primer dia s’ha predicat la paritat, sent 6 apòstols i 6 apostolesses que acompanyen a Jesús durant tota la representació. I no només això sinó que són les pròpies dones qui porten el fil conductor de la història amb Maria de Magdala al capdavant. D’aquesta manera, estem parlant d’una visió feminista de la Passió tot reivindicant el paper de la dona al llarg de la història, gairebé sempre emmascarat o tergiversat per l’heteropatriarcat.

L’altre tret identificador és el fet d’ésser representada a l’aire lliure, sense barreres entre els actors i actius i el públic assistent. Amb això es busca un contacte directe amb l’espectador des de la primera escena, fent-lo partícip en tot moment i fent-li no només veure una obra de teatre en estat pur, sinó oferint-los l’oportunitat de poder viure-la en primera persona. També es vol apropar aquesta història universal a tot tipus de públic i és per això que és gratuïta, a més de donar a conèixer la cultura del teatre,es fomenta la dramatúrgia entre els joves i es mantenen vives les tradicions catalanes en època de Setmana Santa.

Són només dues representacions que tenen lloc el Dijous Sant a les 21:30h i el Dissabte Sant a les 17:00h. La versió nocturna està il·luminada amb foc natural, tant amb llànties d’oli com amb fogueres, i és més intimista. Un cop acabada la representació aquest any ens acompanyarà la cantautora ebrenca Montse Castellà durant el concert aPassionats pel Vi, maridat amb bunyols de vent.

La versió diürna ofereix l’oportunitat d’explorar els encantadors racons del centre històric mitjançant les activitats complementàries que s’organitzen, com el concurs de pintura ràpida o el mercat d’artesania. Durant el matí també gaudirem d’una visita teatralitzada amb cants sefardites a càrrec de la Jueva de Tortosa des de l’antic forn, on es podrà degustar el pa àzim, fins al Call; i de la participació dels més petits amb una desfilada d’armats i jocs infantils provinents de l’antiga roma.Així mateix les xarxes socials seran també protagonistes de nou ja que es posarà en marxa el 4t concurs a Instagram amb l’etiqueta #lapassiodevilalba.

Tast integral del territori, l’Oli i el Vi de la Passió

Per tal d’integrar la Passió al territori, des del Patronat de la Passió és va crear el projecte del Vi de la Passió. Des de fa 10 anys s’elabora un vi a l’antiga, a símil del de l’època romana, que podria ser ben bé el que va beure el mateix Jesús a l’últim sopar. Tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l’emmagatzematge en unes àmfores de terrissa a la cripta de la Confraria de Nostra Sra de Gràcia, visitable durant els dies de representació.

Com ja es sap, el vi és un dels productes naturals, al costat del pa, més clarament vinculats a la litúrgia del cristianisme i Vilalba és un poble amb una llarga tradició vitivinícola que compta amb un bon grapat de cellers inscrits a la D.O. Terra Alta.

Com una de les activitats que s’ha convertit en un referent enoturístic a les Terres de l’Ebre, el Dissabte Sant al matí té lloc un tast comentat amb la participació de diferents vins dels cellers locals que formen part de la D.O. Terra Alta (Celler Xavier Clua, Vins del Tros, Covilalba, Vins de Mesies i Bernaví) i d’un celler d’una Denominació d’Origen convidada, que aquest any serà el celler Caralluna de Montgrí de la D.O. Empordà. A més, durant el tast s’obren les àmfores amb el Vi de la Passió i es tasta aquest per primera vegada després d’haver-se segellat mesos abans.

En aquesta ocasió, els membres que conformaran la taula de tast són el Jordi Alcover i la Sílvia Naranjo, director i RRPP de la Guia de Vins de Catalunya respectivament; l’Antoni Cutrona, Director de l’Escola Agrària de Gandesa; la Maria José Llop, tècnica de la DO Terra Alta; i el Carles Xuriguera, codirector i conductor del programa “Glops” de TV3.

Com a prèvia, el passat Dissabte de Rams va tenir lloc el tast de l’Oli de la Passió, un projecte més nou engegat amb la col·laboració de la D.O.P. Oli de la Terra Alta que també vol posar en valor el segon producte estrella del territori.

Es tracta d’un oli de la varietat empeltre premsat a la pedra que s’emmagatzema en reproduccions d’àmfores procedents del jaciment arqueològic Turó del Calvari del mateix municipi, datat al 600 aC.

Durant el tast es van provar diferents varietats autòctones de la zona de producció de la D.O.P. Oli de la Terra Alta i de les zones limítrofes: olis de varietat farga, morruda i arbequina.

Els membres del comitè de tast van ser la Cande Andreu, tècnica de la DOP Oli de la Terra Alta; el Josep Alqueza, del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya; l’Adriana Targarona, de l’Escola Agrària de Gandesa; i el Josep Gironés, escriptor i divulgador de la cultura de l’oli.

Comentaris
X
X