Acaben els registres de l’operació Termyca amb l’escorcoll del pis de l’exalcalde de l’Ametlla

2018-03-04T21:59:46+00:00 6 de juliol de 2016|Política| , , , |Tags: |0 Comentaris

L’exalcalde convergent és un dels onze detinguts. Després d’escorcollar diferents propietats de Martí a la zona de Barcelona, agents de l’institut armat l’han traslladat a l’Ametlla, on l’habitatge del carrer Palamós ha estat custodiat des de primera hora de dimarts. El registre s’ha allargat fins entrada la nit i ha comptat, fins i tot, amb un gos ensinistrat.

Vuit dels onze detinguts -tres han quedat en llibertat a l’espera de ser citats- seran traslladats aquest dijous als jutjats del Vendrell, on el titular del jutjat d’instrucció número 1 instrueix la causa, una peça separada de l’anomenat cas 3%, amb l’origen en presumptes irregularitats a l’Ajuntament de Torredembarra. Més de 300 agents van practicar aquest dimarts una cinquantena d’entrades i registres a despatxos, domicilis, seus de societats i ajuntaments d’arreu de la geografia espanyola. A Catalunya, van escorcollar els consistoris de l’Ametlla de Mar, Tortosa, Ascó i Vandellòs.

Segons fonts properes al cas, s’investiga si es van crear societats municipals amb l’objectiu de formar un entramat per desviar fons públics a Efial que, suposadament, els enviava a Andorra a través de complexes operatives mercantils. Acusats de diversos presumptes delictes contra l’administració pública i el blanqueig de capitals, la majoria de detinguts són funcionaris, professionals i càrrecs públics. A més de Martí, aquest dimarts la Guàrdia Civil també va detenir l’enginyer municipal de l’Ametlla de Mar, Jaume Beltran, i el fundador d’Efial i exgerent de La Cala Gestió i Ascó Serveis, Antoni Martos. Martí i Martos estan investigats pel jutjat de Tortosa arran d’una denúncia particular en relació a la gestió d’aquest ens ara al punt de mira.

A finals de l’anterior mandat de CiU, el consistori calero va trencar vincles amb la consultora ara investigada en el marc del cas Torredembarra per presumptes contractacions irregulars. Amb l’objectiu de millorar la promoció i executar noves activitats econòmiques i urbanístiques, l’any 2008 es va crear l’empresa pública La Cala Gestió, que moltes veus apunten que en els darrers anys ha actuat com un ajuntament “paral·lel”. Aquesta societat municipal era gestionada per Efial. Amb una baixa activitat, les tasques de La Cala Gestió han estat assumides per personal propi i el govern local vol acabar liquidant-la. De fet, l’alcalde, Jordi Gaseni, està a l’espera de conèixer els resultats d’una auditoria sobre una cinquantena d’expedients dubtosos. Segons apunten diverses fonts, Efial hauria rebut un total de 3,5 milions d’euros entre 2008 i 2014, quan gestionava La Cala Gestió. La consultora hauria aconseguit un 5% de cada adjudicació en les que participava. 

A Ascó, l’alcalde Josep Maria, Buixeda ha declarat que “tots els regidors, tant de l’equip de govern com de l’oposició, hem col·laborat en tot els que se’ns ha demanat i ho seguirem fent per ajudar a la Justícia a aclarir el que sigui necessari”. L’actual equip de govern d’Ascó està format per la FIC i ERC i en l’anterior legislatura governaven CiU i PSC. Per la seva banda, Margarida Daura, cap de l’oposició i regidora de Convergència Democràtica, ha manifestat que ella mateixa i la resta dels actuals regidors de CDC no tenen coneixement de res “ni tenim cap vinculació amb la gestió de l’anterior equip de govern”. També explica que espera que tot s’aclareixi. Segons informen fonts municipals, en l’anterior legislatura dos regidors de la FIC, llavors a l’oposició, ja van denunciar presumptes irregularitats i que des del jutjat de Gandesa es van obrir diligències.

“Mediatització del cas”

A Tortosa, on els escorcolls es van allargar fins la matinada, l’alcalde, Ferran Bel, ha defensat la transparència existent entre Efial i les empreses municipals Gumtsa, de gestió urbanística, i TortosaSport i s’ha sentit “indignat” per “l’espectacle mediàtic” que considera que es va viure a la plaça de l’Ajuntament, amb l’arribada de mitjans abans que la Guàrdia Civil. “Ahir es va prioritzar més l’espectacle mediàtic que l’obtenció de proves. Si hi hagués hagut res a amagar, teníem temps de sobra per fer-ho” ha criticat l’alcalde, qui ha fet notar també la presència durant tot el dia de dos agents uniformats a la porta de l’Ajuntament sense impedir l’entrada a ningú.

Així, els agents s’han emportat, d’Urbanisme, tres expedients corresponents a l’exercici 2016 referents al projecte de nova piscina municipal: la plurianualitat, la modificació pressupostària i la licitació del crèdit que s’havia de signar aquesta mateixa setmana. També s’han emportat còpia del correu electrònic de l’arquitecte municipal dels anys 2015 i 2016, el disc dur del seu ordinador, fitxers corresponents a contractació de l’exercici en curs i l’esborrany de licitació del projecte de la piscina. Pel que fa a Gumtsa s’han requerit totes les factures de la consultora Efial, els contractes, la comptabilitat i el correu electrònic de la societat des de la seva creació l’any 2001. De TortosaSport s’han endut també les factures d’Efial i la licitació de 2016 per l’assessorament en la gestió de la societat, que ha recaigut sobre una altra entitat.

L’alcalde manté que les activitats de les societats mercantils estan perfectament acreditades i són objecte d’auditories financeres i de compliment, que poden consultar-se a la web municipal tortosa.cat.

Comentaris
X
X